Workshop Warmtenetten - ISVAG

Welkom op de VIERDE workshop warmtenetten in Antwerpen

Warmte vertegenwoordigt een aandeel van ongeveer 50% van het totale energieverbruik in Europa. Een groot aantal afnemers, van particuliere woningen tot commerciële, publieke en industriële klanten zijn ondertussen aangesloten op een warmtenetwerk. Vandaag zijn er duizenden stadsverwarmingssystemen in Europa, die samen momenteel meer dan 10% van de totale Europese warmtevraag leveren. Recente geopolitieke ontwikkelingen hebben duidelijk gemaakt dat we moeten inzetten op alle mogelijke oplossingen die bijdragen aan onze energie-onafhankelijkheid.

In Denemarken werken ze intussen al meer dan 100 jaar met stadverwarming, waardoor er heel wat knowhow werd opgebouwd. In Nederland, dat de komende tien jaar zo veel als mogelijk van gas los wil komen, is stadsverwarming aan een opmars bezig als een van de belangrijkste mogelijkheden voor duurzame verwarming van bewoners en bedrijven. Maar ook Vlaanderen is ambitieus, al staan we hier nog maar aan het begin. In een aantal Vlaamse steden, waaronder Antwerpen, is een stedelijk warmtenet alvast geen toekomstdroom of een ver-van-ons-bed-show meer, integendeel, er wordt volop aan gewerkt.

In maart 2017 ondertekenden ISVAG en de Deense federatie van warmtebedrijven (DBDH) een intentieverklaring, met het oog op de uitwisseling van kennis en informatie. Samen met EnergyVille, Warmtenetwerk Vlaanderen, Interafval (VVSG) en de Provincie en POM Antwerpen en met de steun van verschillende bedrijven en organisaties uit de sector organiseerden we in november 2018 en december 2019 en juni 2022 drie succesvolle edities van de "District Heating Workshop" in Antwerpen. Door covid liet de derde editie even op zich wachten. Gesteund door de positieve feed-back van de meer dan 200 deelnemers, nodigen we jou heel graag uit voor de VIERDE internationale workshop over stadsverwarming, op dinsdag 28 november 2023 in het Provinciehuis in Antwerpen.

Met topsprekers binnen- en buitenland stellen we dit keer een nog breder en boeiender programma samen. Samen met experten uit verschillende vakgebieden - technisch, juridisch, financieel, communicatie... - maken we op 28 november een stand van zaken van warmtenetten in Vlaanderen op, bestuderen we de struikelblokken en opportuniteiten, bespreken we concrete plannen of ambitieuze dromen, en leren we van de praktijk uit onze warmtenet-buurlanden Denemarken en Nederland. Tussen de presentaties door, voorzien we voldoende tijd om te netwerken. Tal van bedrijven uit binnen- en buitenland stellen zich voor op een heuse district heating-markt, die je tijdens koffie- en lunchpauzes kan bezoeken. Het gedetailleerde programma met alle sprekers vind je hier.

Voor wie?
Deze gratis workshop is bedoeld voor iedereen die van ver of nabij met warmtenetten betrokken is, zowel uit de publieke als de privésector.

Als extraatje: technische bezoeken op 29 november
Om aan te tonen dat warmtenetwerken intussen veel meer zijn dan vage plannen, organiseren we op 29 november technische bezoeken aan concrete projecten. Dit jaar brengen we een bezoek aan Warmtenetwerk Antwerpen Noord en nemen we een kijkje bij Teblick, een bedrijf dat is aangesloten op het ISVAG warmtenet. Ook deze bezoeken zijn gratis. Je vind het programma hier.

Wil je inschrijven voor de workshop op 28 november en/of voor de technische bezoeken op 29 november, hou dan deze website de volgende weken in de gaten en check even de praktische informatie voor je naar hier komt!. Tot dan!

Partners Deze vierde editie van de Warmteworkshop is een samenwerking van ISVAG, DBDH, EnergyVille, Warmtenetwerk Vlaanderen, Interafval (VVSG) en Provincie en POM Antwerpen.


Inschrijven is niet meer mogelijk.

Als u uw registratie nog zou willen wijzigen, geef dan een seintje op districtheating@ISVAG.be.
Bekijk zeker en vast ons programma.